Aanvraag verlof
Er zijn situaties waarvoor u verlof kunt aanvragen buiten de schoolvakanties om, bijvoorbeeld bij religieuze verplichtingen, het bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten of de viering van bepaalde jubilea. De regels hiervoor zijn vastgesteld door de leerplichtambtenaar op basis van de leerplichtwet.
Het kan ook voorkomen dat u graag verlof wilt aanvragen om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Ook dit kunt u doen via het formulier Aanvraag verlof. Zorg ervoor dat u eerst de checklist doorloopt, om te kijken of u voldoet aan de regels voor vrijstelling van schoolbezoek wanneer uw verlofaanvraag gaat over een vakantie.
Checklist vrijstelling schoolbezoek
- Uw aanvraag is minimaal 8 weken van tevoren?
- Uw aanvraag gaat over een verlofperiode van maximaal 10 schooldagen?
- Uw aanvraag gaat niet over een verlof in de eerste twee weken van het schooljaar?
- Uw aanvraag gaat niet over een verlofperiode waarin een Citotoetsweek is gepland?
- U heeft het afgelopen jaar geen gezinsvakantie kunnen genieten.
- U of uw partner heeft een specifiek beroep waarbij het niet mogelijk is in de schoolvakanties op vakantie te gaan.
- Uw aanvraag komt niet voort uit werkomstandigheden zoals uitval, onderbezetting, werkplanning, krappe personele bezetting, etc.
- U kunt een werkgeversverklaring overleggen waaruit blijkt dat u werkzaam bent in een specifieke beroepsgroep én dat u niet in schoolvakanties op vakantie kunt.
- U kunt een bijlage toegevoegen waarin u aantoont dat u onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen krijgt, wanneer u in de schoolvakantie op vakantie gaat.
Als wij niet weten dat een leerling afwezig is, wordt het verzuim als ‘ongeoorloofd’ aangemerkt. Vaak en langdurig ongeoorloofd verzuim wordt gemeld bij de leerplichtambtenaar. Ook vaak te laat komen scharen wij onder ongeoorloofd verzuim.