Onderwijsaanbod op het niveau van uw kind
Inspelen op niveauverschillen in de klas
Op obsSprinkels stemmen we ons onderwijs zo goed mogelijk af op alle kinderen. Sommige kinderen hebben genoeg aan het basisaanbod, terwijl anderen iets extra’s of anders nodig hebben: een extra instructie, meer oefentijd of misschien juist een kortere instructie en moeilijkere opdrachten. In iedere les kijken we naar de behoeften van elk kind en passen we ons
onderwijs hierop aan. Ons streven is dat kinderen zich goed voelen in de klas én zich optimaal ontwikkelen.
Bij de basisvakken maken we gebruik van Expliciete Directe Instructie (EDI). Dit is een bewezen effectieve manier van instructie geven, waarbij de leerkracht continu monitort of de kinderen de instructie begrijpen. Als kinderen moeite hebben met de lesstof, krijgen zij extra ondersteuning of instructie. Kinderen die de stof sneller beheersen, kunnen eerder zelfstandig aan de slag met uitdagendere opdrachten.
Omdat ieder kind op verschillende momenten andere behoeften heeft, werken we met flexibele instructiegroepen. Dit betekent dat de samenstelling van de groepen per lesdoel kan wisselen. Een kind dat klokkijken lastig vindt, kan bijvoorbeeld juist heel sterk zijn in tafelsommen. Door deze flexibele aanpak sluiten we elke les zo goed mogelijk aan bij de niveaus en behoeften van alle kinderen.
Specifiek voor kinderen met kenmerken van meer- en/of hoogbegaafdheid
Op obsSprinkels hebben we aandacht voor leerlingen met kenmerken van meer- en hoogbegaafdheid. We vinden het belangrijk dat deze kinderen voldoende worden uitgedaagd, maar ook sociaal-emotioneel goed in de groep blijven functioneren. Daarom kiezen we er bewust voor om deze leerlingen zoveel mogelijk binnen de schoolomgeving te begeleiden en stimuleren we hen om samen met anderen te leren.
Om een goed beeld te krijgen van leerlingen met kenmerken van (hoog)begaafdheid, maken we gebruik van het signaleringsinstrument SiDi. Op basis van deze signalering zetten we verschillende interventies in:
Verrijking tijdens instructie – Kinderen worden uitgedaagd met complexere leerdoelen of vragen op een hogere denkorde.
Compacten van werk – Minder herhaling en kortere instructies, zodat er ruimte komt voor verdieping.
Verrijking in leerstof (verdiepen of verbreden) – Verrijken kan door te verdiepen of te verbreden. Verdiepen is het aansluiten bij de basisstof en lesinhoud van een desbetreffend leerjaar. Bijvoorbeeld na een aardrijkskundeles over aardbevingen dit onderwerp verder laten verkennen en onderzoeken. Verbreden is het uitbreiden van de lesinhoud met aanvullende onderwerpen.
Verrijking buiten instructie – Deze leerlingen krijgen minimaal twee keer per week instructie op verrijkende leerstof.
Sigmagroep (plusgroep) – Om (hoog)begaafde kinderen de kans te geven om met en van elkaar te leren, is er een Sigmagroep op school. Hier krijgen ze uitdaging op intellectueel, creatief en sociaal-emotioneel gebied. Een gespecialiseerde leerkracht begeleidt deze groep wekelijks.
Studyflow – Voor sterke rekenaars in groep 8 werken we samen met Stad&Esch. Kinderen kunnen rekenen op een hoger niveau volgen en maken aan het einde van het schooljaar een examen op theoretisch leerwegniveau, waarmee zij in het voortgezet onderwijs vrijstelling kunnen krijgen.
Binnen obsSprinkels is een stuurgroep actief, bestaande uit gespecialiseerde leerkrachten en de kwaliteitscoördinator. Deze groep ondersteunt collega’s, bewaakt de kaders en zorgt voor coaching en begeleiding op het gebied van onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen.
Bij obsSprinkels zorgen we ervoor dat elke leerling, op elk niveau, de begeleiding en uitdaging krijgt die hij of zij nodig heeft. We hebben oog voor verschillen en bieden elke dag, bij elke les, een passend en verdiepend aanbod. Zo kan ieder kind zich optimaal ontwikkelen!